Érdemes tudni

Mielőtt belevágnál gőzerővel a lakásbiztosítás megkötésébe az első szembejövő ügynöknél, van néhány dolog, amit érdemes tudni.

A tájékozatlan embert sokkal könnyebb átverni, tehát az egyetlen „fegyvered”, amivel elháríthatod az esetleges sumákolókat, rejtett, apró betűs részeket az, ha tisztában vagy alap dolgokkal, és így már átláthatod, milyen elven működik az egész rendszer.

Milyen biztosítási konstrukciót érdemes választani, hogyan kell egy szerződéshez hozzáállni, milyen kötelezettségeid vannak személy szerint Neked és milyenek a biztosítónak, és még sok más tényező.

Lehet, hogy nehéz mindet fejben tartani, de ahhoz, hogy ne köss előnytelen biztosítást, ezeknek az ismeretével mindenképpen érdemes felvértezned magad.

Biztosítás típusok

Két fajtáját különböztetjük meg alapvetően a biztosításoknak, ezek pedig az all risk és a per risk.

Nyers fordításban ezek körülbelül azt jelentik: teljes kockázat, eseti kockázat.

Ez határozza meg, hogy a biztosító hogyan fog a Téged esetlegesen érő káresetekhez viszonyulni, illetve milyen esetekben várhatod a jövőben a vállalat segítségét, és mikor nem.
Biztosítás típusok

A per risk a biztosítási formák klasszikusa, amilyen típusú a piacon jelenleg megtalálható biztosítási ajánlatok nagy része.

Itt arról szól a történet, hogy a szerződésben meg vannak jelölve, hogy melyek azok a biztosítási események, melyek bekövetkeztekor őket fizetési kötelezettség terheli.

Össze vannak foglalva ezek az események és körülmények, ennél fogva eléggé jól keretek közé van szorítva a dolog.

Csak akkor kezdheted el benyújtani a kárigényedet, ha a meghatározott módon történt a szerencsétlenség, más esetben elutasításra fogsz találni.

Az all risk egy kicsit máshonnan közelíti meg a témát: minden olyasmi van a szerződésbe foglalva, amikor NEM fog a biztosító fizetni.

Itt tehát a kivételek felől közelítjük meg a szabályt, vagyis minden, ami az említett biztosítási eseményeken kívül esik, az érvényes káreset.

Vagyis ha az all risk típusú szerződésedben szerepel az árvíz, és a tavaszi olvadásokkor a Duna kimossa alólad a házat, akkor sajnos hoppon fogsz maradni.

Ellenben ha a jégverés nem szerepel a felsoroltak között, akkor a jég által összetört tetőddel, autóddal (már ha kiterjesztetted rá) nyugodtan fordulhatsz a társasághoz, mivel nem az egyik kivétel történt meg. 

Időben kell lépni!

Időben kell lépni!
Nagyon fontos szabály, melynek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy felelősségteljes döntést tudj hozni, hogy a káreseteket legkésőbb 48 órán belül jelezni kell a biztosító felé!  Ha ezt elmulasztod, akkor nem fognak foglalkozni az ügyeddel.  Amennyiben a vagyontárgyaidat, értékeidet is szeretnéd biztosítani, kiterjeszteni rájuk a lakásbiztosításodat, akkor azok beszerzését követően minél hamarabb jelentsd, hogy a biztosítónak tudomása legyen róla, különben nem fogja figyelembe venni a kártérítés kiszámításakor. 
Kiemelt fontosságú továbbá, hogy ha meg is történik a baj, és kár keletkezett az ingatlanodban, akkor a bejelentést követően addig ne kezdj bele semmilyen javítási munkálatba, amíg a biztosító szakembere ki nem érkezett és meg nem vizsgálta, nem dokumentálta az esetet.  Ugyanis ha a kárt már javítás alatt találja, netán annak már csak hűlt helye található, akkor értelemszerűen nem tudja figyelembe venni, és kártérítési eljárást indítani. Igen, valóban kellemetlen lehet, hogy adott esetben, például egy nagy vihart követően akár napokig beázott fallal, plafonnal kell létezni, de sajnos a biztosító embereinek is 24 órából áll egy nap, számos esetet kell kivizsgálniuk, így megeshet, hogy türelmesnek kell lenned. 

A szerződés megkötése

A szerződés megkötése

Szerződést kötni egy kicsit riasztó lehet, olyan érzés, mintha valami nehezet, valami terhet vállalnál magadra. Pedig egyáltalán nem kell tőle félni, nem is gondolnád, hogy mennyire a mindennapok részét képezi. Valahányszor letöltesz egy új alkalmazást, amihez el kell fogadnod a felhasználói feltételeket, az is egyfajta szerződés a fejlesztő és közted, mégis teljes lelki nyugalommal rányomod az okét.

Ugyan a lakásbiztosítás megkötésével fizetési kötelezettség is jár, azonban lényegesen több előnyt is kínál, mint egy buta játék, amivel ideig óráig elvagy, mégis megengeded neki a személyes fájljaidhoz való hozzáférést.

Annyi a lényeg, hogy nem kell túlstresszelni a dolgot, elvégre a társaság vágyik a Te pénzedre.

Ha megtárgyaltad az igényeidet és a feltételeket a társaság munkatársával, majd ezek után odaadja Neked a szerződést, akkor is mindenképpen olvasd el alaposan, legalább kétszer.

Mindig megeshet, hogy valami fölött elsiklik a figyelmed, és lehetséges, hogy ez a részlet alapjaiban határozza meg az egész folyamatot.

Persze nem kell rögtön átveréstől, kisemmizéstől tartani, hiszen ezek a formális szövegek úgy vannak összeállítva, hogy mind tartalmilag, mind jogilag megfelelőek legyenek, azonban ha valami adat, részlet hibásan lett megadva, kitöltve, akkor a szerződés akár érvényét is vesztheti, és hiába volt a sok fáradozás.

Szánd rá az időt, a kolléga azért ül ott az asztal túloldalán, hogy Neked segítsen, tehát ha Te háromszor szeretnéd átolvasni, akkor azt is meg kell várnia.

Ha netán nekiáll sürgetni, türelmetlenkedni, akkor viszont kétséges, hogy valóban a jó társaságot választottad, hiszen ha már az elején ilyen magatartást tapasztalsz, akkor később mire számíthatsz?

A papír, amit aláírsz, mindkét fél érdekeit szolgálja, ezért a türelem és az odafigyelés kell, hogy jellemezze az egyezség megkötését, szóval csak nyugi, hidd el, jót teszel magadnak.

A lakásbiztosítás előnyei