Kiterjesztések

Egy háztartás nem csak falakból, plafonból, nyílászárókból áll.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy csak az ingatlan képvisel értéket, a benne lévő tárgyak nem, pedig ennél nagyobbat nem is igen tévedhetnének!

Egy átlagos lakásban található vagyontárgyak összértéke nagyjából 2 millió forintot tesz ki, ami máris nem egy elhanyagolható összeg.

Ebbe beletartoznak a bútorok, a használati tárgyak, az elektronikai, híradástechnikai eszközök (tévé, számítógép, rádió, hifi, stb.), háztartási gépek, valamint a ruhák, cipők és minden egyéb.

És akkor még nem ejtettünk szót a dísztárgyakról, népi és képzőművészeti alkotásokról, hangszerekről és olyasmikről, amik nem tartoznak a mindennapi élethez feltétlenül szükséges ingóságokhoz.

Ha netán történne valami, és a lakásban található tárgyaknak jó része mondjuk, megsemmisül vagy használhatatlanná válik, az is 1,6 milliós kár.

Nem érzem életszerűnek, hogy egy átlagos szinten vagy valamivel azalatt élő család a lakásában keletkezett károkon túl még ezt az összeget is pusztán önerőből elő tudná teremteni.

Éppen ezért fontos, hogy a lakásbiztosítás ezekre az ingóságokra is kiterjeszthető, és így nem kell azon aggódni, hogy a tárgyaid miatt fogsz tönkremenni baj esetén.

Fontos a dokumentáció

Ahhoz, hogy biztosítani tudd a lakásbiztosítással együtt az értéktárgyaidat, ingóságaidat is, ahhoz nagyon fontos a kommunikáció a biztosítóval.

Ha történik valami szerencsétlenség, de a vagyontárgyaid nem képezték részét a biztosításnak, akkor mondhatsz akármit a társaság ügyintézőjének, akkor se fogsz egy fillérrel se többet kapni, mint amennyi az épületedben keletkezett kár.
Fontos a dokumentáció

Egyrészt ahhoz, hogy a lakásod „tölteléke” is biztosítva legyen, ki kell terjesztened a kötvényt ezekre is, ez viszont plusz költséget fog jelenteni.

A másik, nagyon fontos tényező, hogy fényképekkel, sőt, akár számlával, garanciapapírral is igazolni tudd, hogy Neked valóban a birtokodban voltak azok a tárgyak.

Egy biztosító se fogja neked elhinni, hogy a komód fölött egy eredeti Velasquez festmény lógott, hacsak nem tudod minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy valóban így volt, és az is bele volt véve a biztosításba.

Mindent, ami értéket képvisel, vagy értékesnek tartasz, netán hozzá tartozik a mindennapi életviteledhez, érdemes belefoglalni a szerződés kiegészítésébe, mert sose tudhatod, mikor kell őket pótolni.

Nem csak a falak

Nem csak a falak

Az ingatlan, különösen az önálló házak szerves részét képezik olyan dolgok is, amik szintén nem az alap lakásbiztosítás részei.

Gondolok itt a kapura, kerítésre, melléképületekre, garázsra, sőt, még a kerti eszközökre, gépekre is.

Szigorú értelemben a kiegészítések, kiterjesztések valóban nem képezik az ingatlan részét, azonban ugyanúgy hozzá tartoznak annak értékéhez.

Érdemes megszívlelni, hogy egy motorizált kapu például milyen értéket képvisel, és simán belefér-e a büdzsébe a megjavíttatása, ha mondjuk egy villámcsapás következtében tönkremegy?

Vagy ha a besurranók kiürítik a kerti tárolót, és egyik reggel az a látvány fogad, hogy se fűnyíró, se sövényvágó, de még a háztartási szerszámok is eltűntek?

Az pedig, ha valaki vállalkozó, és a házához tartozó melléképületben vannak például munkagépei, anyagai, és ez mind megsemmisül, különösen fájdalmas lehet.

Éppen ezért éri meg mindenképpen azt a kicsi plusz költséget rászánni, és telekhatártól telekhatárig mindent biztosítani, különösen akkor, ha jelentős érték található ott, ugyanis sem a melléképületek, sem a garázs, sem pedig az ingatlan kiegészítői nem képezik részét a lakásbiztosításnak.

Ez mind-mind opcionális, élhetsz vele, ha szeretnél. 

Túl a sövényen

Mindezeken kívül a lakásbiztosítás olyan komplexszé is tehető, hogy akár a gépjárműveidet is belevonhatod, sőt, még balesetbiztosítással is összeköthető.
Így létrejöhet egy olyan komplex vagyoni és személyi biztosítás, ami az életed egészére kiterjed, így nem kell az összeset külön kezelned, külön dátumokat fejben tartani, külön csekkekkel a postára szaladgálni.
Viszont egy olyan biztosítás, ami ilyen rengeteg mindenre ki van terjesztve, értelemszerűen drágább is, mivel a teljeskörűséget meg kell fizetni.
Itt fontos a megfontoltság és a helyes kalkuláció, hiszen nincs kizárva, hogy összességében anyagilag jobban jársz, ha külön-külön biztosításokat kötsz, viszont egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik ugyanazt a minőséget fogja képviselni.
Ezért, ha teheted, olyan biztosítót válassz, amelyik megbízható, pontos és következetes, valamint az se hátrány, ha nem a múlt héten alapították.
Az elégedett ügyfelek száma és aránya magáért beszél, nem véletlenül választották azt a társaságot, amelyiket.
Ha nem is az életed, de annak minden munkája, értéke a tét, így bőven elég, ha a biztosító kockáztat, Neked nem érdemes.

A lakásbiztosítás előnyei