Kockázatok

A kockázat a lakásbiztosítás, és általában a biztosítások esetében olyan tényezőket, eseményeket jelent, amik vagy bejönnek, vagy nem.

Pont ez a kétségesség az, ami miatt a biztosító nem bólint rá akármire, amiért egy bizonyos értékhatár alatt nem lehet bármit biztosítani.

Sokszor hallani olyan híreket, hogy valamelyik sztársportoló vagy előadóművész egy-egy testrészét vagy hangszerét, hangszálait biztosította hatalmas összegre, de azt nem árt tudni, hogy elég borsos biztosítási díjat fizetnek érte, másrészt nekik a megélhetésük múlik rajta (bár néha azért akkor is túlzás némelyik ilyen megmozdulás).

Hétköznapi embernek életszerűtlen, hogy ilyen jellegű biztosítást kellene kötnie, avagy pontosan ezekre az esetekre van a balesetbiztosítás, habár ott nem dollármilliókról beszélünk, de legalább valamelyest kárpótolva érezheti magát, aki megsérül.

De pont ezek miatt az előre nem látható, kiszámíthatatlan események miatt végez a biztosító kockázatelemzést egy-egy esetnél, hogy megállapítsa, mekkora esély van annak bekövetkeztére, és ennél fogva a fizetési kötelezettségére.

Kockázatos vállalkozás

Valószínűleg Te sem fognál bele olyasmibe, ami nagyobb eséllyel elbukik, minthogy sikerrel jár.

A biztosítótársaságok is így vannak ezzel, hiszen vannak olyan biztosítási események, amelyek bizonyos ingatlanok esetében nem vehetőek bele a szerződésbe.

Például ártérben épült ingatlanra hiába is próbálnál árvíz ellen biztosítást kötni, nem lenne lehetséges, mivel túl nagy az esélye annak, hogy valóban megtörténik.

Ellenben vannak olyan események, amik sokkal kisebb, szinte minimális eséllyel ugyan, de bárhol megtörténhetnek bárkivel, mint mondjuk a villámcsapás vagy a zivatarkár, ezek természetesen valamennyi lakásbiztosítási kötvénybe bele vannak foglalva.

Lehet valakinek ezektől eltérő igénye is, ha esetleg nem találta meg a speciális számítását az előre összeállított csomagban, ilyenkor általában van lehetőség kiegészítő eseményeket felvenni, természetesen plusz díjért.
Kockázatos vállalkozás

Mert, ugye, soha nem lehet elég felkészült az ember, nem igaz?
Bár érdemes mérlegelni, hogy a panelház 8. emeletén érdemes-e földcsuszamlástól vagy pinceomlástól tartani.
Éppen ezért fontos, hogy alaposan szemügyre vedd és mérlegelt, mit írsz alá, mert a megkötéstől számított minimum egy évre kötelezed magad a díj fizetésére.

Általános kockázatok

Általános kockázatok

Vannak olyan általános kockázati tényezők, biztosítási események, melyek szinte mindegyik lakásbiztosítási kötvényben benne vannak.
Eltérések lehetnek természetesen, biztosítónként és csomagonként változhat, hogy mi tartozik bele az alapba és mi nem, de összességében vannak olyan sarkalatos pontok, amikbe biztosan belefuthatsz mindegyik szerződésben.
Ezek az események a legáltalánosabbak, melyek bárhol bárkivel megeshetnek, így értelemszerű, hogy beletartoznak az alap összeállításba.
Némelyik csomag tartalmaz kevéssé valószínű dolgokat is, ezeknek vagy örülsz, hogy nem kel érte plusz pénzt fizetni, vagy bosszankodsz, hogy a Te ingatlanod esetében zéró az esélye, mégis elkérik érte az ellenszolgáltatást; ez egyéni megítélés kérdése.
Azonban azok a biztosítási események, melyek a legtöbb cég által kínált csomagokban benne vannak a következők: 

 • beázás okozta károk – akár eső, akár vízvezeték okozta, viszont a károk javítására szól, nem a forrás megszűntetésére
 • viharkár – 60 km/h feletti széllökések a vihar elsődleges definiáló ismérvei
 • hó okozta károk – hónyomás, vagyis a hó súlyától beszakadt tető, ilyesmi
 • villámcsapás közvetett vagy közvetlen hatásai
 • árvízkárok – kivéve ártérben
 • vízmosás, földcsuszamlás, omlás okozta károk
 • fakidőlés, becsapódó idegen tárgy okozta károk
 • rejtett üreg vagy ismeretlen pince beomlása
 • földrengés okozta károk
 • tűzkár
 • tűz nélküli füstkár
 • üvegkár – építészeti, tehát ajtók, ablakok, nem bútor és berendezés
 • betörés
 • átverés általi kifosztás

Ezeken kívül még számtalan dologra lehet (és érdemes is) kiterjeszteni a lakásbiztosítást, hiszen egy lakás, egy ház nem csak a négy falból és a tetőből áll.

Ha igazán biztonságban szeretnéd tudni életed munkáját, akkor érdemes megfontolni a különböző kiegészítéseket, kiterjesztéseket.

A lakásbiztosítás előnyei